Kawa może poprawić samopoczucie, polepszyć koncentrację, a nawet zmniejszyć apetyt i chronić nasze zdrowie.
Przeprowadzono wiele badań naukowych nad wpływem napoju z palonych, a następnie mielonych ziaren kawowca na mózg i jego funkcje. Co wynika z tych badań? Kofeina zawarta w kawie łagodnie pobudza centralny układ nerwowy. Już jedna filiżanka może korzystnie wpłynąć na poziom wydolności umysłowej, zwiększyć czujność, uwagę i koncentrację. Kofeina zwiększa stan czuwania w sytuacjach osłabienia aktywności umysłowej – spowodowanej np. brakiem snu u osób pracujących na nocnych zmianach, a także po obfitym posiłku.
Pewne badania wykazały także korzystny wpływ kofeiny na poprawę wydajności pamięci, zwłaszcza w wypadku wykonywania żmudnych powtarzalnych zadań. Ostatnio przeprowadzone badania potwierdzają, że regularne spożywanie kawy może wspomóc utrzymanie funkcji poznawczych u osób starszych. Udowodniono również wpływ kawy (kofeiny) na zaburzenia neurodegeneracyjne, takie jak Alzheimer czy Parkinson.