Kawa motywuje do pracy
Kawa jest znakomitym sposobem motywowania pracowników. Niezależnie od tego, w jakiej branży działa firma, z pewnością wśród pracowników znajdzie się grono kawoszy, dla których brak dobrej kawy sprawia, że godziny w biurze ciągną się w nieskończoność. W efekcie może się obniżać ich produktywność, a motywacja do pracy spada. Warto wiedzieć, że kofeina zawarta w kawie utrzymuje zwiększoną aktywność (pobudzenie) od jednej do czterech godzin.
Zadbaj o jakość
Skoro tak wiele osób pije codziennie kawę, należy zadbać o to, aby była ona jak najwyższej jakości. Dzięki temu pracownicy zyskają dobry nastrój oraz większą produktywność. Wysoka jakość kawy oznacza nie tylko lepsze walory smakowe, ale też zdrowotne. Pod tym względem króluje świeżo palona kawa.
Daj pracownikom wybór
Aby w pełni cieszyć się smakiem kawy, niezbędny jest dobrej jakości ekspres lub kawomat. Dla kawoszy w biurze jest to urządzenie nie mniej ważne, niż np. drukarka. W zależności od rodzaju, kawy mogą różnić się intensywnością smaku czy zawartością kofeiny. Warto więc zapewnić pracownikom przynajmniej kilka rodzajów świeżo palonej kawy do biura – tak, aby aby mogli wybierać zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Trzeba zwrócić uwagę na dostępność odmian kaw w danym ekspresie lub kawomacie. Z uwagi na zróżnicowane gusta pracowników warto zadbać o to, aby kawomat zapewniał nie tylko espresso, ale też np. latte, cappuccino, americano czy latte macchiato. Dzięki temu każda osoba w biurze będzie mogła cieszyć się taką kawą, jaką najbardziej lubi.
Dobra kawa wizytówką Firmy
W czasie ważnych spotkań biznesowych z klientami podana gościom świeżo palona, aromatyczna kawa staje się poniekąd wizytówką Firmy, wskazuje na jej klasę, troskę o utrzymanie najwyższych standardów obsługi klienta, a także demonstruje dbałość o szczegóły – nawet te z pozoru najdrobniejsze.
Zaskocz swoich pracowników
Wielu pracowników już do pracy przychodzi z kawą – przygotowaną w kubku termicznym lub kupioną po drodze w kawiarni. Należy zatem wyjść naprzeciw ich upodobaniom i zaoferować wspaniałą, świeżo parzoną kawą z ekspresu lub kawomatu. Dzięki temu pracownicy zyskają świeżą energię do pracy, a ich energia napędzać będzie rozwój firmy.