Skip to main content
Brak kategorii

10 powodów , dla których warto pić kawę

By 29 września 20213 stycznia, 2022No Comments

1. Choroby serca. Po przeanalizowaniu wyników ponad 200 badań naukowcy doszli do wniosku, że picie kawy poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego. Osoby, które piją od 3 do 4 filiżanek kawy dziennie, mają o 19 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca.

2. Układ krążenia. Kawa, w zależności od spożytej ilości, może w dwojaki sposób oddziaływać na układ krążenia. Konsumpcja kawy może powodować istotny wzrost ciśnienia tętniczego u osób, które zwyczajowo nie spożywają tego naparu, natomiast w przypadku ludzi regularnie pijących czarny napar, wpływ ten jest niewielki. Jej pozytywny wpływ wynika z kolei z możliwości redukcji wolnych rodników tlenowych.

3. Zaburzenia metaboliczne. Konsumpcja kawy i zawartej w niej kofeiny zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i poprawia metabolizm glukozy. W dużej metaanalizie badań udowodniono odwrotną zależność pomiędzy piciem kawy a występowaniem cukrzycy (każda dodatkowa filiżanka spożywana ciągu dnia zmniejszała względne ryzyko cukrzycy).

4. Kawa odchudza. Doniesienia naukowe wskazują, że konsumpcja kawy może zmniejszać prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości. Zależność ta dotyczy szczególnie osób, które posiadają genetycznie predyspozycje do rozwoju nadmiernej masy ciała. Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham odkryli, że picie kawy może stymulować „brunatną tkankę tłuszczową”, własną obronę tłuszczową organizmu, co odgrywa kluczową rolę w tym, jak szybko możemy spalać kalorie.

5. Nowotwory. Wskazuje się na związek między spożywaniem kawy a występowaniem chorób nowotworowych. Poza działaniem na poziomie komórkowym, konsumpcja kawy może zmniejszać ryzyko wystąpienia określonych rodzajów nowotworów, między innymi jelita grubego czy piersi. W przypadku nowotworu jelita grubego, potencjalny mechanizm ochronny kawy obejmuje zwiększenie perystaltyki jelit, nasilenie wydalania kwasów żółciowych czy zmianę składu mikroflory jelitowej.

6. Marskość wątroby. Na podstawie badań naukowcy – w artykule opublikowanym w „Alimentary Pharmacology and Therapeutics” – przedstawili wniosek, iż picie kawy wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia marskości wątroby.

7. Cukrzyca typu II. Duże badanie przeprowadzone na grupie osób z cukrzycą typu II pokazało, że każda kolejna filiżanka kawy dziennie zmniejsza ryzyko rozwoju choroby.

8. Układ nerwowy. Kofeina jest zaliczana do środków stymulujących, ponieważ działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy. Spożywana w umiarkowanych ilościach usuwa zmęczenie, polepsza nastrój i koncentrację, zwiększa wydolność fizyczną organizmu, wyostrza uwagę, zwiększając funkcje kognitywne, np. pamięć „roboczą”. Badania wskazują, że kawa poprawia konsolidację wspomnień i pamięć długotrwałą.

9. Demencja i Alzheimer. Badania opisane w czasopismach naukowych pokazują, że picie kawy działa pozytywnie na mózg, a konkretnie hamuje procesy prowadzące do demencji i choroby Alzheimera. Regularne raczenie się czarnym płynem zmniejsza ryzyko ich wystąpienia.

10. Depresja. Duże badanie przeprowadzone na grupie około 50 tys. kobiet pokazało, że picie przynajmniej jednej filiżanki kawy tygodniowo o 15 proc. zmniejsza ryzyko rozwoju depresji. Inne badanie przeprowadzone wśród ponad 100 tys. osób obydwu płci pokazało natomiast, że picie kawy blisko o 50 proc. zmniejsza występowanie myśli samobójczych.

UWAGA: Z kawą nie można przesadzić. Zalecana dawka kofeiny, którą można spożyć w ciągu dnia to 400 mg (w jednej filiżance espresso jest około 57 mg kofeiny). Ci, którzy pozwalają sobie na więcej, ryzykują nieprzyjemnymi objawami w postaci niepokoju, nadpobudliwości, bezsenności czy przyspieszonego bicia serca.

Żródło:

https://journals.viamedica.pl/varia_medica/article/view/67446/50154

https://businessinsider.com.pl/rozwoj-osobisty/zdrowie/czy-kawa-jest-zdrowa-jak-kawa-wplywa-na-organizm/s0ps1fh

* Powyższy materiał ma charakter informacyjno-edukacyjny i nie może zastąpić konsultacji medycznych. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów chorobowych, a także przed zastosowaniem opisanych powyżej metod i produktów, należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem i/lub zasięgnąć opinii odpowiedniego specjalisty.